Minibiebs

Bij het opruimen van mijn huis hield ik een flinke stapel boeken 'over'. Waar konden ze heen? Kringloopwinkel? Veel leuker en directer leek het me om ze te delen via een minibieb. Buurtgenoten hebben zo eenvoudig toegang tot gratis boeken. Het bracht een niet te stoppen stroom teweeg van uitwisseling van boeken. Sinds de zomer van 2018 gingen de deurtjes van mijn minibieb (aan de schutting aan de Tielekeshoeven 32 in Rosmalen) dagelijks vele malen open en dicht. 

Boekenlegger voor verbinding

Ik vroeg me destijds af waar in Rosmalen er nog meer van deze biebjes waren. Na een beetje rondvragen en zoeken op internet kwam ik tot 10 minibiebs. Het leek me leuk die met elkaar te verbinden en ontwierp een boekenlegger met daarop deze adressen. Alle betrokkenen waren enthousiast.

In de loop van de tijd vond ik meer biebjes én er kwamen er nieuwe bij, aangestoken door het enthousiasme van de al bestaande biebjes. Bij ons zijn nu 40 adressen in Rosmalen bekend. Weet jij er nog meer? Laat het ons weten!

 

Lees en geef door

Bij alle biebjes loopt het als een trein. Van de Boekenlegger is nu de derde versie verschenen. En de FB-pagina Zwerfboeken Rosmalen is ook heel actief (fijn als je deze pagina liked).

Bezoek de site www.minibiebs-denbosch.nl

Wat is er leuker dan delen?

Waarom doen we het?

Omdat het fijn is om de overvloed die er is, te delen met veel mensen. Het verbindt mensen, buurtgenoten en minibiebhouders. We doen het met elkaar. Iedereen kan meedoen. Gratis boeken (en CD’s en DVD’s) bereikbaar maken voor iedereen, of je nou veel of weinig te besteden hebt, doet er echt toe. Het levert saamhorigheid en verbinding op. En dat is mooi. 

Wat wil ik graag nog meer?

Inventariseren en uitbreiden van het aantal Minibiebjes in Den Bosch

  • Minibiebjes zijn een laagdrempelige manier van het delen van gratis (vooral lees-) boeken (maar ook CD’s en DVD’s) voor iedereen. Zeker dus ook voor mensen met een laag inkomen voor wie een bibliotheekabonnement misschien een brug te ver is. 
  • Minibiebjes zijn makkelijk toegankelijk, dichtbij, direct in de wijk, dus ook voor mensen die minder mobiel zijn. 
  • Veel mensen hebben (veel) boeken in de kast staan en herlezen die maar zelden. Door boeken op deze manier de wereld in te sturen kun je met velen je boeken delen en je ontspult ook nog eens.

Om dit te bereiken moet er het volgende gebeuren:

  1. Bestaande Minibiebjes in Den Bosch inventariseren. Eerst bekijken wat er al is.
  2. In wijken waar nog geen of weinig mini-biebjes zijn bewoners vinden die ook een minibiebje bij hun huis of (bijvoorbeeld) op een plein in de wijk willen beheren.
  3. Mini-biebjes met elkaar verbinden middels het uitgeven van een Boekenlegger waarop de adressen staan van de biebjes in een bepaalde wijk. Eén boekenlegger voor heel Den Bosch is waarschijnlijk minder voor de hand liggend vanwege de grote hoeveelheid adressen. Alle adressen kunnen wel op een FB-pagina of op een website komen te staan.
  4. Bewoners vinden die het aanspreekpunt willen zijn voor de biebjes in hun wijk en die Boekenleggers en Ex librissen (zie afbeeldingen verderop) willen verspreiden onder de biebjes. Zij zouden ook een FB-pagina kunnen opstarten waarop bijvoorbeeld (foto’s van) nieuw gearriveerde boeken geplaatst kunnen worden en andere mogelijke activiteiten.
  5. Bewoners en bedrijven vinden die (weerbestendige en duurzame) Boekenkastjes kunnen en willen maken.